9,3 / 10
3000+ reviews
De voordelen van buitenspelen voor kinderen – Lees hier!

De voordelen van buitenspelen voor kinderen

Bij Het Speelgoedpaleis vinden we het belangrijk dat kinderen gezond, blij en goed opgroeien. We gaan in op het onderwerp buitenspelen. Buitenspelen is voor kinderen niet alleen een vorm van vermaak. Buitenspelen brengt ook een hoop voordelen met zich mee. We duiken dieper in op de voordelen van buitenspelen en laten we je graag zien dat het niet alleen leuk is, maar ook essentieel voor de groei van onze kinderen.
 

Kinderen die buitenspelen:

Zijn blije kinderen! Ze gaan op avontuur in de natuur. Laten hun fantasieën de vrije loop en hebben de tijd van hun leven. In deze tijdperk zitten kinderen vaak achter een scherm. Begrijpelijk, je gaat als ouder ook mee met de tijd. Toch mogen we het buitenspelen niet uit het oog verliezen en waarom dit juist zo goed is voor de ontwikkeling van jou en onze kinderen.
 

Waarom is buitenspelen gezond?

Het bevordert de fysieke gezondheid van de kinderen op verschillende manieren. Een kind krijgt tijdens het buitenspelen meer lichaamsbeweging en die beweging is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van sterke botten en spieren. Kinderen worden gestimuleerd om lekker rond te rennen, te klauteren en te springen. Dit draagt bij aan de motorische vaardigheden en coördinatie.

Een ander belangrijk voordeel: de frisse lucht en zonlicht! Een paar uur per dag buitenspelen zorgt ervoor dat kinderen meer vitamine D opnemen. Dit is belangrijk voor de groei en de ontwikkeling van sterke botten en een goed immuunsysteem. 
 

Wat leren kinderen van buitenspelen?

Naast dat het goed is voor het lichaam is het óók goed voor de sociale interacties van je kind. Een kind leert op deze manier omgaan met leeftijdsgenoten, spelen samen als een team en leren conflicten samen op te lossen. Buitenspelen zorgt voor vriendschappen en waar de sociale vaardigheden verder worden ontwikkeld.

Buitenspelen zorgt voor samenwerking. Of het nu gaat om het bouwen van een zandkasteel of het spelen van balspellen. Kinderen leren om ideeën te delen, problemen op te lossen én om samen te werken aan doelen.

Als de kinderen nog wat kleiner zijn kan je ze natuurlijk ook lekker buiten laten spelen in de tuin met leuk buitenspeelgoed. Denk dan bijvoorbeeld aan leuk waterspeelgoed als het weer het toelaat of een modderkeuken maken in de zandbak. De fantasie van kinderen is zo groot, dat vrijwel alles mogelijk is. Op deze manier wordt hun creativiteit gestimuleerd.

 

Buitenspelen is ook educatief

Buitenspelen in de natuur zoals bijvoorbeeld in het bos of op het strand zorgt voor een enorme verbeeldingskracht bij kinderen. Van het bouwen van boomhutten tot het ontdekken van water en de natuur. Buiten zijn moedigt de creativiteit aan.

Daarnaast biedt het educatieve kansen die je niet een klaslokaal terugvindt. Denk dan aan natuurlijke ontdekkingen zoals:
 
  • Wat voor planten zie je?
  • Welke dieren leven waar?
  • Waar zitten de insecten verstopt?
  • Wat doet het seizoen met de natuur?

Dit zijn allemaal levende lessen voor kinderen. Het stimuleert de nieuwsgierigheid en interesse in de wereld om hen heen. Op deze manier leren kinderen op een interactieve manier over de natuur. Ook het observeren van vogels, het bestuderen van bloemen en het ervaren van verschillende texturen dragen hieraan bij. Geef de kinderen bijvoorbeeld een insectendoos, vergrootglas of verrekijker mee en laat ze ontdekken wat er in de natuur allemaal te vinden is.

Bij Het Speelgoedpaleis hebben we verschillende pakketten waarmee kinderen de wondere wereld van de natuur kunnen ontdekken zoals:
 
  • Explorer set / discover ontdek set
  • Explorers rugzak discover met ontdek set
 

Buitenspelen is groeien!

Buitenspelen is zoals je kan lezen niet zomaar een kinderlijke activiteit; het is één van de belangrijkste dingen die horen bij het de opgroei van een kind. De voordelen zijn enorm. Het draagt bij aan de fysieke gezondheid, sociale vaardigheden, mentaal welzijn en ze het is ook nog eens leerzaam. Als ouders en verzorgers moeten we het belang van buitenspelen erkennen en actief aanmoedigen!

Ook leuk om te lezen: 5x leuke buitenactiviteiten met kinderen
      09-01-2024 14:17
Deze website gebruikt cookies voor advertentiepersonalisatie en om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op. Daarnaast gebruiken wij deze gegevens om ons websiteverkeer te analyseren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar ons Privacy Statement: Privacy Statement
Accepteer geselecteerde cookies