9,3 / 10
3100+ reviews
Handige tips om een zandbak in je tuin te onderhouden

Heb je peuters en kleuters en wil je dat ze graag buitenspelen? Dan is de zandbak een ideale oplossing. Kleine kinderen vinden het heerlijk om met zand te spelen en zelf het avontuur op te zoeken. Het is ook nog eens goed voor de motoriek en creativiteit, omdat ze met behulp van zandbak speelgoed leuke vormpjes kunnen maken en zandkastelen kunnen bouwen. Wees je ervan bewust dat een zandbak onderhoud vergt, maar hoe doe je dat?

Zandbak afdekken


Het spreekt voor zich, maar als het kindje klaar is in de zandbak, is het slim om ‘m af te dekken met een deksel of zeil. Op die manier kan vuil niet in de zandbak komen. Onder vuil verstaan we bijvoorbeeld bladeren van bomen die in de zandbak kunnen waaien. Om de zandbak schoon en fris te houden is het dus slim om ‘m te beschermen. De meeste zandbakken worden al standaard met afdekmaterialen geleverd.

Zandbak uit de schaduw houden


Wanneer het zand vochtig wordt krijgen schimmels en bacteriën de kans om zich te vermeerderen en het kan nadelig zijn voor de gezondheid van je kindje. Daarom is het slim om de zandbak nooit in de schaduw neer te zetten. Het nadeel is natuurlijk dat je kindje dan wel in de volle zon in de zandbak aan het spelen is. Gelukkig zijn daar oplossingen voor, zoals je kindje goed insmeren met zonnebrandolie. Laat je kindje ook regelmatig pauze nemen en de schaduw opzoeken.

Geen eten en drinken meenemen


Natuurlijk is het fijn als je kindje tijdens zijn speelsessie kan blijven zitten om te eten en drinken, maar kinderen knoeien nu eenmaal. Etensresten kunnen het zand in een zandbak vervuilen en dat wil je voorkomen. Daarom is het slim om een regel in te voeren om niet in de zandbak te eten of te drinken. Een voordeel is dat deze regel prima aansluit op wat we eerder hebben verteld over spelen in de volle zon. Ontbijten of lunchen is namelijk de perfecte timing om je kindje uit de zon te halen en dus een pauze in te lassen.

Zand verversen


Het zand van de zandbak moet ververst worden en gelukkig is het geen prijzige grondstof. Dat is een voordeel. In de regel moet het zand ieder jaar worden ververst, maar bij intensief gebruik is het advies om het zand twee keer per jaar te verversen. Of als het zand echt smerig is, wat natuurlijk ook voor zich spreekt. Het oude zand valt onder restafval en kan worden afgevoerd of je kunt het uitstrooien in je tuin.

Geen huisdieren toegestaan


Honden en vooral katten zijn dol op zand, maar de zandbak is alleen voor je peuter of kleuter. Honden en katten zijn niet toegestaan en dat heeft alles te maken met het feit dat een huisdier de zandbak als een ideale plek ziet om zijn of haar behoeften te doen. En dat is niet alleen fris, maar ook ongezond voor je kindje. Dus houd je huisdieren uit de buurt van de zandbak.

Zandbakken bij Het Speelgoedpaleis


Je hebt nu een goed beeld van hoe je de zandbak in je tuin moet onderhouden en als je er nog niet een hebt is het nu een ideaal moment om in het speelgoed te investeren. In ons assortiment vind je vooral aanvullend speelgoed waarmee je kinderen de leukste avonturen in de zandbak kunnen beleven.

Volgende blog: Ik ga naar het strand en ik neem mee 
      05-06-2024 10:52