9,3 / 10
3000+ reviews
Vanaf welke leeftijd kan een kind alleen buitenspelen? Het kan als ouder erg lastig zijn om in te schatten vanaf welke leeftijd je kind alleen buiten kan spelen. Natuurlijk is geen enkel kind hetzelfde en daarom is er geen uitsluitend antwoord op deze vraag. Het hangt er natuurlijk ook van af van hoe bezorgt je zelf bent als ouder. Het kan erg spannend zijn om je kind voor het eerst alleen op pad te laten gaan. We bespreken een aantal tips om hier het beste mee om te gaan.
 

De leeftijd waarop je kind alleen buiten kan spelen


Als ouder kun je altijd de beste beslissingen maken over jouw kind. Sommige ouders laten hun kind al alleen buitenspelen vanaf 4 jaar en andere ouders pas als hun kind een stuk ouder is. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe zelfstandig jouw kind is en dit weet je als ouder vaak het beste. 

Als advies is de meest geschikte leeftijd waarop je samen met je kind langzaam op kunt bouwen om alleen buiten te spelen, is 6 jaar. De meeste kinderen zijn in staat om vanaf deze leeftijd alleen buiten te spelen of alleen naar school te lopen (mits je dichtbij school woont natuurlijk).
 

Voor het eerst alleen naar buiten


Het is verstandig om langzaam op te bouwen om je kind alleen buiten te laten spelen. Loop de eerste keren mee en loop vervolgens op een afstandje achter ze aan om te kijken hoe ze het doen. 

Maak van tevoren afspraken. Denk aan afspraken over oversteken, hoe ver je kind van huis mag gaan en hoe zij om moeten gaan met bepaalde situaties. Zorg dat deze afspraken duidelijk zijn. Bijvoorbeeld, niet voorbij die straat, alleen op de stoep spelen, niet ergens naar binnen gaan en niet met vreemden praten.

Laat je kind de eerste keer een korte tijd alleen buiten spelen en leer hem of haar om op een bepaalde tijd weer thuis te zijn. Bouw de tijd langzaam op.
 

Met speelgoed alleen buitenspelen


Kinderen vinden het heerlijk om met buitenspeelgoed de straat op te gaan. Een paar skeelers of een kinderstep zorgen ervoor dat je kind zich wel vermaakt terwijl hij of zij alleen buiten speelt. Een ander leuk idee is stoepkrijten. Kinderen kunnen een hinkelpad tekenen, allerlei creaties maken op de stoep of zelfs een speurtocht maken in hun speelgebied in de buurt en zo hun creativiteit de loop laten.

Op een zomerse dag kan het erg plezierig zijn voor kinderen om hun waterspeelgoed mee de buurt in te nemen. Kinderen zullen gek zijn op een waterpistool gevecht met de andere kinderen in de buurt.
 

Spelen in de tuin


Is het toch iets te spannend voor jou of je kind om alleen buiten te spelen? Kies dan uit een grote selectie aan tuinspeelgoed en laat je kind lekker in de tuin spelen. Een mooi springtouw of een toffe voetbal, er is genoeg keuze, zodat je kind zich niet hoeft te vervelen in de tuin. Een schommel of trampoline in de tuin is ook een leuk idee. Zo heb je toch iets meer zicht op je kleintje.
      09-01-2024 15:10
Deze website gebruikt cookies voor advertentiepersonalisatie en om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op. Daarnaast gebruiken wij deze gegevens om ons websiteverkeer te analyseren. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar ons Privacy Statement: Privacy Statement
Accepteer geselecteerde cookies